Grip op energierekening bij blokverwarming

Ongeveer 450.000 huurwoningen hebben blokverwarming. Alle woningen in de flat of blok huizen zijn aangesloten op één verwarmingsketel. De kosten voor het gebruik worden gedeeld. Bij blokverwarming is het vaak lastig grip te krijgen op je energieverbruik en de kosten.

Wat is blokverwarming?

Bij blokverwarming heeft een flat of een blok huizen samen één verwarmingsketel. De ketel wordt meestal verwarmd met gas. Maar het kan ook dat de ketel gebruikmaakt van stadswarmte, een grote (hybride) warmtepomp of een WKO-installatie.

Energiecontract bij blokverwarming

Als je blokverwarming hebt, heb je voor warmte geen eigen aansluiting op energie en je kunt daarom niet zelf je energieaanbieder kiezen. De verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VVE) van jouw gebouw sluit een contract met een energieaanbieder.

Voor elektriciteit is er meestal wel een eigen aansluiting. Maar het komt ook voor dat huurders voor eigen stroomgebruik een aansluiting hebben via de verhuurder of VVE. Dit heet blokelektriciteit of blokstroom.

Weet je niet welke prijs je verhuurder of de VVE heeft afgesproken met de energieleverancier. En wanneer het contract afloopt? Je kunt dit vragen bij je verhuurder of VVE. De verhuurder is niet verplicht hier informatie over te geven. Vraag ook wanneer het energiecontract afloopt. Na afloop van het contract kunnen de servicekosten gaan veranderen.

Energierekening bij blokverwarming

Bij blokverwarming betaal je voor verwarming en warm water in de servicekosten. Elke maand betaal je hiervoor een voorschot. Een keer per jaar krijg je de jaarlijkse afrekening van de servicekosten. Hierin staat jouw aandeel in kosten voor verwarming en warm water: een deel van de kosten zijn vaste kosten en een deel zijn kosten voor verbruik. In de afrekening staat ook of je extra moet betalen of geld terugkrijgt.

Waaruit bestaat je energierekening voor blokverwarming?

De energiekosten bestaan uit vaste kosten en kosten voor het gebruik van warmte. De vaste kosten worden gelijk verdeeld over alle woningen. De kosten voor het gebruik van warmte van alle woningen samen worden meestal als volgt verdeeld:

  • 35% van de verbruikskosten worden gelijk verdeeld over de woningen of over de oppervlakte van de woningen. Op die kosten heb je geen invloed.
  • 65% van de verbruikskosten zijn stookkosten voor de warmte die je in jouw woning gebruikt hebt. Je hebt zelf direct invloed op deze kosten.

Let op: de verhuurder kan ook een andere verdeling dan 35%/65% met de huurders hebben afgesproken. De verdeling vind je in je huurcontract.

Controleer de afrekening

Huurders moeten kunnen controleren of de verhuurder de servicekosten goed heeft berekend. Daarom ontvangen veel huurders bij de servicekostenafrekening bijlagen. In de bijlagen staan de kosten die de verhuurder heeft gemaakt en de berekeningen voor jouw woning. Sommige huurders ontvangen alleen een jaarafrekening van de servicekosten. Als je twijfelt of de verhuurder de kosten juist heeft berekend, kan je aan de verhuurder inzage vragen in de facturen.

Vragen en klachten over je servicekostenafrekening

Heb je een vraag over de servicekostenafrekening? Neem dan contact op met je verhuurder. Doe dit ook als je het niet eens met de servicekostenafrekening of als je geen afrekening hebt ontvangen. Kom je er samen niet uit? Dan kun je – als je lid bent – contact opnemen met de Woonbond. We helpen je dan verder. Je kunt ook altijd naar de Huurcommissie.

Betaal de servicekosten altijd

Betaal je de servicekosten niet of niet helemaal? Dan kan je als huurder uit je huis worden gezet. Hoe dit werkt lees je op de webpagina Wat moet ik doen als ik de huur niet kan betalen.
Betaal het voorschot en de jaarafrekening van de servicekosten dus altijd. Ook als je het niet met de berekening eens bent. Als je te veel hebt betaald, moet de verhuurder dat later terugbetalen.

Maak je je geldzorgen, of kan je de huur of servicekosten niet betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Geldfit. Zij helpen je om grip te krijgen op je geld en schulden te voorkomen of beperken.

Eigen warmtegebruik meten

Voor je eigen gebruik van warmte heb je vaak warmtemeters op de radiatoren in je woning. Ook op de warmwaterleiding zit vaak een meter. De warmtemeters houden met tikken bij hoeveel warmte je gebruikt en welk deel van de totale tikken van het hele gebouw jij bij de jaarafrekening moet betalen. Het is daardoor lastig om inzicht te krijgen in je gebruik. Er bestaan apps en displays die je kunt aansluiten op de meters. Deze geven inzicht in je energieverbruik en de kosten. Dit kan alleen als de verhuurder een contract voor afsluit voor het aansluiten van een app of display.

Let op: Het getal (de tikken) dat je op de warmtemeters op de radiatoren ziet, geeft jouw verbruik aan ten opzichte van jouw buren. Met dat getal kan je niet zelf je energieverbruik en -kosten berekenen. Het geeft alleen jouw deel aan in het totale verbruik van alle bewoners samen.

Energie besparen met blokverwarming

Alleen op een deel van de kosten voor eigen gebruik (meestal 65% van de verbruikskosten) heb je invloed. Hoe meer warmte je gebruikt voor verwarming en warm water, hoe hoger de kosten. Wil je warmte en geld besparen? Wees dan zuinig met hoeveel warmte en warm water je gebruikt. Lees de energiebespaartips van de Woonbond speciaal voor huurders.

Meer nieuws

Share This