Je kale huur is lager dan 900 euro en toch krijg je geen huurtoeslag, huurexpert legt het uit

Met huurtoeslag wordt een woning soms net betaalbaar, maar let op: hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Niet alleen de kale huur, maar ook een deel van de servicekosten worden in de berekening meegenomen, waardoor je zomaar de toeslag kunt mislopen, zoals bij lezer Ina Horians is gebeurd. Huurexpert Matthijs ten Broeke legt uit hoe servicekosten meespelen, en of je daar iets aan kan doen.

Huurtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor mensen met een lager inkomen. De toeslag is bedoeld om huurders te helpen de huur te betalen als deze te hoog is in verhouding tot hun inkomen. Hiervoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het hebben van een zelfstandige woonruimte en je mag niet te veel verdienen.

Hoe wordt de huurtoeslag berekend?

,,Bij het berekenen van de huurtoeslag gaat de Belastingdienst uit van de zogenoemde ‘rekenhuur’. Dit is de kale huurprijs plus de servicekosten. Hierbij tellen de servicekosten slechts beperkt mee’’, legt huurexpert Matthijs ten Broeke uit.

De Belastingdienst maakt voor deze ‘subsidiabele’ servicekosten onderscheid in vier soorten: schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten, energie voor gemeenschappelijke ruimten, kosten voor de huismeester en kosten voor dienst-/recreatieruimten. Voor ieder van deze soorten telt maximaal 12 euro van het bedrag dat je ervoor betaalt mee in je rekenhuur, ook als de daadwerkelijke kosten hoger liggen.

Dat kan soms net het verschil maken: ,,Stel dat je kale huur dit jaar 880 euro per maand is en je totale subsidiabele servicekosten 30 euro zijn, dan komt je rekenhuur toch net boven de huurtoeslaggrens van 900,07 euro uit. Dan kom je helaas niet in aanmerking voor huurtoeslag.’’

Woningen onder de huurtoeslaggrens

De huurtoeslaggrens is voor veel woningzoekenden een belangrijke afweging in het wel of niet kiezen van een woning. Sommige particuliere verhuurders bieden soms woningen aan voor een kale huurprijs die weliswaar onder de huurtoeslaggrens ligt, maar vragen dan onterecht hoge bemiddelingskosten of servicekosten waardoor huurders uiteindelijk de toeslag toch mislopen.

,,Dat is heel kwalijk. Verhuurders zouden in de advertentie van de woning al duidelijk moeten maken wat huurders precies gaan betalen, in plaats van dat zij hier later pas achter komen. Gezien het tekort aan betaalbare huurwoningen voor mensen met een lager inkomen, zou het natuurlijk beter zijn als deze verhuurders de kale huurprijs en de servicekosten samen tot onder de huurtoeslaggrens brengen.’’

Als je huur en servicekosten samen te hoog zijn, kun je proberen de hoogte van de huur te verlagen of tijdelijk te laten bevriezen. Dit kan je schriftelijk of per mail bij de verhuurder of woningcorporatie doen. Lukt dat niet? dan kun je hulp vragen aan de Huurcommissie.

In sommige omstandigheden kun je toch huurtoeslag ontvangen als je boven de grens van 900 euro zit, bijvoorbeeld als je een aangepaste woning hebt door een beperking bij jezelf of een medebewoner. Wil je weten hoeveel toeslag je kan krijgen? Dan kun je een proefberekening doen via ‘Proefberekening Toeslagen’.

Wetswijziging huurtoeslag 2026

Het goede nieuws: vanaf 2026 worden de regels anders. De huurtoeslag wordt dan alleen toegekend op basis van de kale huurprijs en de servicekosten spelen daarbij geen rol meer. Tevens komen dan ook huurders in aanmerking die qua inkomen wel recht hebben op huurtoeslag, maar waarvan de huur nu boven de maximale huurgrens ligt. Vanaf 2026 kunnen zij net als huurders van een sociale huurwoning, huurtoeslag aanvragen over het huurdeel tot 900,07 euro (bedrag 2025). Zo’n 170.000 huishoudens kunnen hierdoor ook huurtoeslag krijgen.

Meer nieuws

Share This